keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Vertsikkaa!

Niin mikä?
Vertsikka eli vertaisohjaajakoulutus ja vertaisohjaaja toimiminen

Validian ensimmäiset vertsikat valmistuivat helmikuun lopulla! 






















Valokuvausryhmää ohjanneelta Esko Liljalta saatiin haastattelu vertsikka-kokemuksesta! 


Millaista koulutus oli sinun mielestäsi?
Kiintoisaa, koska siinä vähän niinkui oppi tuntemaan itestä enemmän ja oppi ohjaamaan ryhmää. Koulutuksesta en olisi muuttanut mitään. Parhaiten koulutuksesta jäi mieleen työnohjauskerta, siinä niinku oppii tuntumaan itteään ja oppii uusia asioita itsestään.

Millaista oli ohjata kerhoa?
Esko ohjaamassa!
Ensi alkuun tuntui vaikealta mutta sit se meni yhtäkkiä helpommaks. Esko pohtii, että helpotus johtui siitä kun tottui ohjaamiseen niin se muuttuu helpommaks. Kysyttäessä mikä oli haastavinta ohjatessa hän vastaa, että oikeastaan ei ollut mitään haastavia tilanteita.

Miksi valokuvauskerho?
Mä ite tykkään valokuvata ja olen itse kuvannut suurinpiirtein 10 vuotta muistaakseni. Tuntu kiinnostavalta ja helpolta ohjata.

Miksi tuntui tärkeältä tämmöinen vertsikka?
Mun opettaja on ainakin sanonut, että on mukavaa kun on nuoria joilla enemmän kiinnostusta ja että jakaa sitä kiinnostuksen kohdetta muille.

Mitä toivoisit vertsikalta validiassa tulevaisuudessa?
Mulla on ainakin ollut mielessä, että olisi mukavaa jos vertaisohjaajat pääsisi ohjaamaan vaikka tällaisia vapaa-ajan vertaisryhmiä.

Mitä vielä haluat sanoa?
Ei oikeestaan muuta! Tästä menen seuraavaksi siivoamaan!

Haastattelimme myös taustalla häärinyttä opettajaa Sanna Ryökkystä kokonaisuudesta


Taustataho/ mistä idea lähti?
Sosped säätiön kanssa yhteistyössä suunniteltu ja toteutettu kokonaisuus. Tavoitteena oli tuoda esille opiskelijoiden vahvuudet ja nostaa heidät esiin toimijoina.
Kouluttautumista

Montako vertsikkaa koulutettiin, mistä koulutus koostui?
Neljästä valmentevan ryhmästä kuudelle nuorelle järjestettiin koulutus 2.12.2014-16.1.2015, aiheina:
  • arvot ja pelisäännöt
  • itsetuntemuksen välineitä: omat kiinnostuksen kohteet, vahvuudet, voimavarat, valinnat
  • voimavarana luovuus, positiivinen palaute
  • toiminnallinen työskentely, oppimisen eri tavat, ryhmän tavoitteet ja tehtävät 
  • tutustumiskäynti kulttuuripaja Elvikseen
  • vertaisohjaajuus, viestintä, ryhmän suunnittelu, vertaisohjaajana toimimisen haasteet
  • ryhmän ohjaaminen, itsearviointi, vertaistyönohjaus 
  • työnohjauskerta


Millaisia kerhoja oli?

Let´s rock musaryhmä, Valokuvausryhmä, PC Hardware Lol tietokoneryhmä, Taideryhmä ja Hännänheiluttajat koiraryhmä, Kukin vertsikka ohjasi 4 ryhmäkertaa. 







Opettajan fiilikset/ kommentit? 
Tämä oli hieno ja opettavainen kokemus. Vertsikoista kuoriutui hyvin innokkaita ja taitavia ohjaajia. Oli hienoa seurata, miten muut ryhmäläiset ottivat vertsikat vastaan ja kunnioittivat kaverin työtä erityisen hienolla tavalla. Vertsikoiden työote oli mielestäni todella sitoutunutta. Poissaoloja ei ollut, ryhmässä oli hienoja keskusteluja yms.

On hienoa ja minulle tärkeää antaa opiskelijoille tilaa. Kiva olla kanssakulkijan roolissa! Välillä kyllä oli minulle vaikeaa vetäytyä kanssakulkijan rooliin. :) 

Miksi tämä on tärkeää mielestä?
Opiskelijoiden nostaminen näkyville. Toivon, että vertsikat saivat positiivisia onnistumisen kokemuksia monesta eri näkökulmasta tarkasteltuna: Minä osaan, minä kelpaan, minua kuunnellaan, minua arvostetaan. Uskon myös, että muut opiskelijat saivat innostuksen kipinän – ehkä minäkin voisin? Näkevät itsensä ja toisensa aktiivisina toimijoina ei vain vastaanottajina! Todellinen muutos lähtee aina ihmisestä itsestä.
Se, että ulkopuolinen (opettaja/ohjaaja/aikuinen) sanoo, että olet hyvä ja kelpaat ei ole todellisen muutoksen alku, vaan se, että jokainen kokee sen henkilökohtaisesti ja laittaa muutoksen itse alkuun on tärkeintä ja todellista!!
  
Tulevaisuuden toiveet vertsikan osalta:
Että tämä jatkuisi: tänä keväänä näiden vertsikoiden vetämiä pienimuotoisia pajoja, ensi syksynä uudet koulutettavat ja uudet valinnaiset. Voiko vertsikoita hyödyntää valmentavan valinnaisissa apuopettajina?

Kiitos Sannalle ja Eskolle haastatteluista!
-kirsi 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti